Anne Frank

av chapyl
0 kommentar

Idag är det 76 år sedan Anne Frank och hennes familj blev förrådda och upptäckta i ett utrymme bakom en bokhylla i ett hus på adressen Prinsengracht 263 i Amsterdam. Någon gång mellan klockan tio och halv elva på förmiddagen 4 augusti 1944 greps familjen Frank och fyra andra personer.

Annelies Marie ”Anne” Frank, född 12 juni 1929 i Frankfurt am Main, Tyskland. Anne och hennes familj flyttade till Amsterdam 1933 sedan nazisterna hade tagit makten i Tyskland men kunde inte lämna Nederländerna på grund av den tyska ockupationen som inleddes i maj 1940. När förföljelsen av judar intensifierades beslutade familjen att gå under jorden.

De gömde sig i fadern Otto Franks kontorsbyggnad från juli 1942. Efter två år förråddes de och greps 4 augusti 1944 och fördes till transitlägret Westerbork.

Efter att ha varit fånge i Auschwitz i omkring två månader kom Anne Frank slutligen till Bergen-Belsen, där hon avled av fläcktyfus, endast några dagar efter systern Margots död. De tros ha dött i februari eller mars 1945. Hennes far Otto, som var den ende överlevande i familjen, återvände efter kriget till Amsterdam där han fick Franks dagbok av Miep Gies som hade tagit hand om den. Gies var en av dem som hade hjälpt familjen Frank under tiden de var gömda.

Otto Frank publicerade 1947 boken som på svenska har titeln Anne Franks dagbok. Dagboken, som Anne fick när hon fyllde 13 år, skildrar hennes liv från den 12 juni 1942 till den 1 augusti 1944.

Anne Franks dagbok är en ständig påminnelse för oss alla att aldrig glömma och fortsätta motarbeta högerextremism. Det som en gång resulterade i att ett helt folk blev som förtrollade och så blint trodde på en person, så till den grad att de hjälpte till med massmord av miljoner människor; judar, romer, homosexuella och personer med funktionsnedsättning. Än i våra dagar lockas människor av enkla budskap, återigen från högerextremismens företrädare.

Fler inlägg i samma kategori

Skriv en kommentar