ABBA – The Visitors (albumomslaget)

av chapyl
0 kommentar

14 november 1981 var ABBA klarade med mixningen av låten ’Soldiers’ och därmed arbetet med albumet ’The Visitors’.

Men hur skulle albumomslaget till ’The Visitors’ se ut och vad för tema? Rune Söderqvist hade en idé om ett tema kring änglar för att koppla an till ’besökarna’ i titelspåret. Även om det senare skulle visa sig att ’besökarna’ i titelspåret ’The Visitors’ i själva verket handlade om besökare från säkertjänsten i en diktatur som söker upp dissidenter, och inte änglar. På albumet fanns dock också den vackra låten ’Like An Angel Passing Through My Room’ som mer kopplade till temat änglar.

Rune kom att tänka på konstnären Julius Kronberg och besökte Kronbergs ateljé på Skansen för att studera den närmare. Rune Söderqvist och fotografen Lasse Larsson (som också fotograferat ABBA på omslaget till föregående album ’Super Trouper’) arbetade tillsammans med ABBA i den kalla ateljén en kväll i november 1981 och tog flera bilder.

Albumet The Visitors kom till under en tung period för gruppen ABBA. De båda paren var nu skilda. Dessutom präglades albumet också av det mer spända världsläget. Allt sammantaget gör albumet ’The Visitors’ till ett mycket annorlunda ABBA-album.

Rune Söderqvist tillsammans med Agnetha, Björn och Anni-Frid i väntan på Benny som var lite sen till fotograferingen.
Albumomslaget
Julius Kronberg

Julius Kronberg
Konstnären Johan Julius Ferdinand Kronberg föddes i Karlskrona 1850. Redan som fjortonåring blev han antagen vid Konstakademien och fortsatte sina studier i München och Rom. Hans främsta inspirationskälla var 1700-talsmålaren Gianbattista Tiepolo. Återkommen till Sverige fick han en rad offentliga och privata uppdrag, bl a på Stockholms slott och Hallwylska palatset. Han lät bygga en ateljé vid gården Lilla Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm, som då ägdes av Kronbergs svärmor Carin Scholander. När Kronberg dog 1921 köptes ateljén med hela sin utrustning av grevinnan Wilhelmina von Hallwyl som skänkte den till Skansen dit den flyttades året därpå. Kronbergs ateljé är en kulturhistorisk byggnad på friluftsmuseet Skansen på Djurgården i Stockholm. Byggnaden i gul panel rymmer två ateljéer: en ursprunglig från 1890 samt Eros-ateljén från 1912.

Mer information:
DigitaltMuseum
Radio Sweden / ABBA: The fans
raffem.com/ABBA-related places
Skansenbloggen
SVT: Det svenska popundret – ABBA

Fler inlägg i samma kategori

Skriv en kommentar