Nio år sedan terrordåden i Norge

av chapyl
1 kommentar

Idag är det nio år sedan terrordåden i Oslo och på Utøya.
I terrordåden mördades 77 människor av en norsk högerextremist.
Jag minns så väl chocken ju mer jag fick veta av omfattningen av det som hänt. Först rapporterna om en mycket stor explosion i centrala Oslo och senare om skjutningar på ön Utøya.
Ungefär en och en halv timme efter explosionen i Oslo tog sig terroristen Utøya. Vid ankomsten till ön presenterade han sig som en polisman som kommit till ön för en rutinkontroll som en följd av bombningen i Oslo. Han påkallade uppmärksamhet och bad ungdomarna att samlas runt honom innan han tog fram sina vapen och satte igång med dödandet.

Nio år sedan terrordåden i Norge. Har världen blivit en bättre plats sedan dess? Nej, tyvärr inte. Rasismen, högerextremismen och islamofobin tycks växa hela tiden, allt det som tillhörde terroristens ideologiska miljö. Allt mer har högerextremism och dess vidriga retorik blivit allt mer normaliserad, såväl i Europa som i andra världsdelar, inte minst i USA.

Med anledning av terroristdåden i Norge 2011 är det bra att påminnas om hur snabbt efter första rapporterna som ledande sverigedemokrater direkt ville rikta hat mot muslimer. Se mer.
Året innan terroristdåden i Norge så kom Sverigedemokraterna in i riksdagen med ett valresultat på 5,7 procent. Minns hur hemskt det kändes, och fortfarande känns, att ett parti bildat av nazister i slutet av 1980-talet nu hade nått målet att ta sig in i riksdagen. Då ett parti som inget annat parti ville ta i med tång. Idag ett parti som flera partier gärna samtalar med. Nästa mål för Sverigedemokraterna är regeringsmakten. Har vissa av partierna i Sveriges riksdag förändrats i så hög grad att de efter valet 2022 verkligen kan tänka sig att ge partiet det inflytandet? Som miljöpartist känns det än mer främmande när kadern av nättroll gör sitt bästa varje dag att framställa Miljöpartiet, sprunget ur freds- och miljörörelsen, som ett extremistparti medan Sverigedemokraterna hyllas. Än mer häpnadsväckande när partier som 2010 ville samarbeta med Miljöpartiet rycks med och också använder sig av nättrollsretorik riktat mot Miljöpartiet.

I tider av växande högerextremism, pandemi och klimatkris är det lätt att ge upp. Men vi är väl medvetna om att det inte är ett alternativ. Anständighet och solidaritet är det som förhoppningsvis finns hos majoriteten av människor såväl i Sverige som i världen. Låt oss anständiga och solidariska människor inte stå tysta när vi ser minsta tecken på rasism och högerextremistisk retorik. Så hedrar vi bäst de som omkom på Utøya. Så hedrar vi också alla de miljoner människor som dödades av de som förblindats av samma vidriga högerextremism för 75-80 år sedan i Europa.

Avslutningsvis kloka ord från Jonas Gardell:
Hur bekämpa främlingsfientlighet? Man tar debatten, man idkar nolltolerans mot hatet – och man röstar ut SD överallt där de tagit sig in. Sörj nu, men sedan: gå med i ett demokratiskt parti, besök en moské, delta i en prideparad, engagera dig i Amnesty, göm en flykting.

Fler inlägg i samma kategori

1 kommentar

Henke 30 juli 2020 - 10:12

Håller med om att det där var hemskt i Norge.
Men Gardell.. göm en flykting?

Svara

Skriv en kommentar