Det dramatiska året 1983

av chapyl
0 kommentar

De som känner mig vet om mitt intresse för framför allt 1900-talets historia och då i synnerhet perioden kring Andra världskriget respektive Kalla kriget. Då jag föddes 1977 så har jag självklart en del minnen från Kalla krigets sista år. Framåt mitten av 1980-talet förstod jag att det fanns ett delat Europa och upplevde senare att den avspänning som skedde i andra halvan av 1980-talet var betydelsefull. Det jag sedan fick uppleva 1989 är fortfarande något jag minns mycket starkt. Den förhoppning som fanns 1989 om möjligheter till världsfred var det nog många som delade då.

Kubakrisen 1962 brukar ofta nämnas som det tillfälle när världen kanske var som mest nära ett kärnvapenkrig men senare utredningar har visat att det vid flera tillfällen under 1983 skedde missförstånd som kunde ha utlöst ett kärnvapenkrig. Häromdagen såg jag en dokumentär som handlade om risken för kärnvapenkrig 1983 som jag starkt rekommenderar.

Ronald Reagan hade sedan han tillträtt som president i USA 1981 fört en betydligt tuffare hållning mot Sovjetunionen som han kallade ”ondskans imperium” (the evil empire). Han meddelade också att han förberedde ett ”Stjärnornas krig” som var tänkt att föra krigs- och försvarsåtgärder också från rymden.

NATO genomförde en stor militärövning, Able Archer, vilket parti- och militärledningen i Moskva, Sovjetunionen misstänkte kunde vara inledningen på ett kommande överraskningsanfall. Nato-övningen omfattade 40.000 soldater från USA och övriga Natoländer i hela Västeuropa. Utgångsläget var att sovjetiska trupper hade gått in i ett oroligt Jugoslavien. Därefter hade Sovjet och dess allierade i snabb takt ockuperat Finland, Grekland och Norge. Det brittiska underrättelseväsendet fick via en sovjetisk avhoppare information om den rädsla som NATO-övningen utlöste i Moskva då den ägde rum i ett spänt utrikespolitiskt läge.

Sovjetunionen gav samtidigt order om att dussintalet flygplan i Östtyskland (DDR) och Polen skulle utrustas med kärnvapen. Dessutom sattes 70 kärnvapenladdade medeldistansrobotar av typen SS-20 i alarmberedskap. SS-20-robotarna kunde endast nå västra Europa. Sovjetunionen skickade också kärnvapenbestyckade u-båtar till Arktis, där de kunde gömma sig under isen.

I september 1983 inträffade en annan händelse som tydligt visade att Sovjetunionen var på helspänn. Sovjetiskt flyg sköt ner ett sydkoreanskt plan 269 personer miste livet. Det skedde sedan passagerarplanet av misstag kommit in över sovjetiskt territorium. Förmodligen trodde Sovjetunionen att planet var ett amerikanskt spionplan.

En annan dramatisk händelse inträffade natten till 26 september samma år då ett varningssystem i Sovjetunionen visade att USA avfyrat missiler mot landet.. Den ansvarige översten Stanislav Petrov ville kontrollera uppgifterna mot andra varningssystem.. På grund av militära säkerhetsbestämmelser hölls händelsen hemlig ända till 1998.. Krigsexperter varnade allt oftare för att tredje världskriget skulle kunna bryta ut pga ett missförstånd eller pga tekniska fel.

Att det fanns en mycket stark oro hos många för ett kärnvapenkrig och som nådde sin kulmen 1983 blev tydligt då det inom ett år släpptes tre större filmer som handlade om kärnvapenkrig och de ohyggliga konsekvenser det skulle innebära om det blev verklighet; Testament, The Day After och Threads. Den gastkramande ungdomsboken De sista barnen i Schewenborn kom också under samma tidsperiod. I många länder var det stora fredsdemonstrationer.

Just filmen The Day After påverkade också dåvarande amerikanske presidenten Ronald Reagan. Filmen och uppgifterna från underrättelseväsendet skakade om den tidigare så tuffe Reagan som nu ville söka vägar till mer normaliserade förhållanden till Sovjetunionen. Så småningom inleddes en period av normalisering i relationerna vilket i sin tur så småningom ledde till en avspänning mellan de båda staterna, en avspänning som fördjupades sedan Mikhail Gorbatjov kommit till makten i Sovjetunionen 1985. De senaste åren har relationerna mellan USA och Ryssland försämrats allt mer och såväl Donald Trump som Vladimir Putin pratar om att förstärka krigsmakten och satsa på nya kärnvapen. Förhoppningsvis får vi aldrig uppleva liknande dramatik som under åren 1962 eller 1983 igen.

Mer information:
The Guardian: How a Nato war game took the world to brink of nuclear disaster
Expressen: Övningen som kunde ha slutat i atomkrig

Fler inlägg i samma kategori

Skriv en kommentar