Churchill räddade Europa

av chapyl
0 kommentar

Nyligen såg jag filmen Darkest Hour som handlar om Winston Churchill under de mest dramatiska veckorna 1940 då många politiker i Storbritannien ville fredsförhandla med Hitler men Churchill envist stod emot påtryckningarna. Vi har all anledning att tacka Churchill att vi inte behövt växa upp i ett Europa (eller kanske rentav en värld) där Hitlers Mein Kampf skulle vara mest lästa bok, fått gator uppkallade efter Hitler och få spår av nazisternas förintelseläger skulle funnits kvar. Jag räknar Churchills fortsatta motstånd 1940 som en av tre avgörande händelser för att nazisterna inte gick segrande ur andra världskriget. De andra är Stalins beslut att stanna kvar i Moskva istället för att evakueras då tyska armén står utanför stadsgränsen oktober 1941 – som förmodligen slutat i fullständig upplösning i försvaret av såväl Moskva som andra delar av Ryssland – och anfallet mot Pearl Harbour december 1941 som fick USA att gå med i kriget. Om Storbritannien slutit fred med Tyskland 1940 så kanske inte de andra händelserna haft samma betydelse för fortsatta utvecklingen av kriget. Jag vågar påstå att Churchill räddade Europa.

Fler inlägg i samma kategori

Skriv en kommentar