Väldigt gott med piroger, grekisk tomatsallad och tzatziki – allt veganskt. Mums! Här har ni recepten:
Piroger med fetaost och spenat
Inspiration från Zeinas Kitchen
10 st små smördegsplattor (eller smördeg)
1 lök
150 g hackad spenat
150 g fetaost
Ca 5-6 soltorkade tomater
Lite olja eller smör til stekning
Pensling (valfritt): rapsolja
Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg en ca 2 msk fyllning i varje smördegsplatta och vik ihop till en triangel eller avlångt paket. Nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med lite rapsolja. Baka mitt i ugnen ca 15 min, se verkligen till att de blir genomgräddade, de blir frasiga och godast då. Ta ut och låt svalna. Servera varma eller kalla med sallad och tzatziki.
Grekisk tomatsallad
1 rödlök
1 gurka
250 g körsbärstomater
150 g fetaost
2 paprikor
Dressing:
3 msk rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk oregano
Tzatziki
1 gurka, grovt riven
1 tsk salt
4 dl tjock naturell yoghurt, t ex Planti Greek Style eller Oatly Turkisk
3 krm vitlökskrydda / 2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk rapsolja/olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
2 krm basilika
1 krm svartpeppar
Blanda gurkan och saltet i en sil satt över en skål. Låt stå i 20- 30 minuter. Krama ur så mycket vätska det bara går.
Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med mer salt och peppar. Låt stå i 15 minuter innan servering.