ABBA: Just Like That (1982)

av chapyl
0 kommentar

Under våren och tidigare sommaren 1982 arbetar ABBA med låtar till ett kommande album. Arbetet går trögt och stämningen är inte den bästa i gruppen. Agnetha och Björn separerade 1979 och Anni-Frid och Benny 1981. Gruppen är först inriktade på ett nytt album men bantar sedan ambitionen till ett dubbel-album med låtar från de tio åren som de arbetat tillsammans. I maj-juni spelar gruppen in två låtar, I Am The City och Just Like That, som båda kom att förbli outgivna till 1990-talet. I Am The City släpptes i sin helhet 1993 på albumet More ABBA Gold medan Just Like That endast släpptes som en del i ett låtmedley i boxen ‘Thank You For The Music’ 1994, med ett stort antal andra låtar som ABBA inte ville släppa i sin helhet.

I ett pressmeddelande i juni 1982 skrev Görel Hanser på Polar följande:

The summer is here, but that does not mean ABBA give up work. They have been in the studio during May, and two new LP-tracks are finished; ‘JUST LIKE THAT’ and ‘I AM THE CITY’. Björn & Benny are now back to writing and ABBA will be back in the studio in August to record three or four new songs. Our intention is to release a new single shortly before the release of the planned double-LP with all ABBA’s singles (A-sides). This double-LP is planned to contain not only the new single released in connection with the LP but also another brand new track. That would make a total of 26 tracks. We will know more about these details after the studio session in August, and we will of course continue to keep you informed of the progress.

I pressmeddelandet står det vidare att ABBA räknar med att släppa ett nytt album under 1983. Men så blev det aldrig utan gruppen tog en paus som senare under årens lopp visade sig bli permanent.

Låten Just Like That visade sig vara en låt som ABBA, eller framför allt Benny och Björn inte blev nöjda med. I intervjuer har det dock framkommit att Agnetha och Anni-Frid tyckte mycket om låten och gärna skulle se den utgiven i sin helhet. Från studioarbetet maj-juni 1982 finns tre versioner av låten. Den första [version 1], en långsam version. Den andra [version 2] trallsjunger Agnetha i delar av låten. I den tredje och något uppsnabbade versionen så medverkar saxofonisten Raphael Ravenscroft och den versionen anses också vara den mest fulländade av de tre versionerna och var också den låt som delvis gavs ut 1994.

Då det inte blev något nytt ABBA-album 1983 så testade Benny och Björn att använda delar av låten i musikalen Chess. I den ursprungliga engelska uppsättningen spelades en demo med titeln When the Waves Roll Out to Sea in, men den togs inte med i den slutgiltiga uppsättningen. Det finns även demoversioner från 1983 där Elaine Paige respektive Tommy Körberg sjunger låten. I den svenska uppsättningen från 2002 togs melodin med i uppsättningen under titeln Glöm mig om du kan och sjöngs då av Per Myrberg.

Benny och Björn.använde en ny version av låten för svenska gruppen Gemini 1985. Deras version av låten skiljer sig mycket från det ABBA spelade in 1982.

Thank You For The Music, en box med fyra CD-skivor, släpps 1994 och innehåller ABBA:s kända låtar men också en CD-skiva med outgivet material, flera låtar i sin helhet men också ett medley med delar av andra låtar som, i sin helhet, skulle förbli outgivna. Versionen av Just Like That med saxofon finns med i medleyt.

Låten var också under en period tänkt att vara med som en del av musikalen Mamma Mia men blev aldrig verklighet.

Sedan ABBA släppte delar av Just Like That 1994 har många av gruppens fans vädjat till gruppen att de ska släppa låten i sin helhet. Men hittills har Benny och Björn vägrat ge med sig på den punkten medan Agnetha och Anni-Frid i intervjuer antytt att de är positiva till det.

Fler inlägg i samma kategori

Skriv en kommentar