ABBA: Happy New Year (1980)

av chapyl
0 kommentar

Happy New Year – engelsk version

Happy New Year – spansk version

Nu är det dags att fira in ett nytt år, och varför inte med ABBA:s ‘Happy New Year’ 😉

Benny och Björn hade i flera år velat skriva en musikal. När de så reste till Bahamas för att skriva nya låtar i januari 1980 fick de en idé om en musikal som skulle utspela sig på en nyårsafton. Nere på Bahamas råkade de träffa komikern John Cleese och åt middag med honom. Deras förslag att han skulle skriva manuskriptet till musikalen, var John Cleese emellertid inte särskilt intresserad av. Det enda resultatet av tankarna kring denna nyårsmusikal blev låten ‘Happy New Year.

Inspelningen påbörjades i början av 1980 och var en av de första låtarna som spelades in till kommande albumet ‘Super Trouper’. Den första versionen fick arbetsnamnet ‘Daddy Don’t Get Drunk on Christmas Day’ av gruppens ljudtekniker Michael B Tretow.

 

 

ABBA spelade in en musikvideo i regi av Lasse Hallström. Delar av videon filmades vid fotosessionen för omslagsfotot till Super Trouper-skivan. Även delar av videon till singeln Super Trouper filmades vid samma tillfälle. I videon återfinns bla. Björn Skifs och Tomas Ledin som statister tillsammans med flera vänner/arbetskamrater från bolaget Polar Music. Andra delar av videon spelades in i Lasse Hallströms lägenhet på Östermalm 8 november 1980. Mer om det nedan.

Lasse Hallström testade filmtrick i ABBA:s videos, som i videon till ‘Happy New Year’. “Vi ställde tjejerna och killarna i en stor blomsterpotta med hjul på, och sen fick en kompis till mig sitta på golvet och snurra den runt, runt för hand. Det var en ganska absurd syn.”

En kul anekdot är att Tommy Körberg under en tid i början av 1980-talet var inneboende hos Lasse Hallström. När han kom ut yrvaken en morgon i vardagsrummet efter att ha hört ABBA sjunga på spanska (spanska versionen av Happy New Year – Felicidad) så fanns där en massa kameror, en massa festpynt och Agnetha Fältskog. Inspelningen av videon till ‘Happy New Year’ och ‘Felicidad’ spelades nämligen in i Lasse Hallströms vardagsrum. Eller som Tommy själv beskriver det i sin bok ‘Sjung tills du stupar’:

Lasse och jag hade alltid gillat varandra och kommit bra överens och när vi nu träffades i något sammanhang framkom det att bägge var nyblivna ungkarlar. Jag var dessutom bostadslös, men Lasse berättade att han hade en stor sexrummare på Karlavägen 83 i Stockholm. Så jag flyttade in. Lägenheten var verkligen enorm. Enorm. Den bestod av sex stora rum, varav tre i fil. På Östermalm finns det gott om paradvåningar med rum som man inte vet vad man ska göra med. Ett rum fick bli pingisrum. Ett annat användes mig veterligen bara en enda gång.
En morgon väcktes jag av musik och det lät som ABBA. Det var ABBA. Men på vilket språk? Spanska. Jag öppnade en sidodörr in mot detta rum och möttes av ett starkt bländande ljus. Där stod Agnetha Fältskog och sjöng Happy New Year i en åtsmitande sak som inte gjorde mitt humör sämre. ‘Förlåt’ skrek Lasse. ‘Vi spelar in en ABBA-video för den spanska marknaden. Jag har glömt att berätta att vi skulle komma.’
/ Källa: ‘Sjung tills du stupar’, Tommy Körberg

Ytterligare en kul detalj är att gruppen uppenbarligen inte kan ha trott att låten som spelades in 1980 skulle fortsätta spelas år efter år. Varför skulle de annars ha valt textraden
” It’s the end of a decade. In another ten years time, Who can say what we’ll find, What lies waiting down the line, In the end of 89”?

Gott nytt år! 2020 gör ABBA comeback med flera nya låtar (oklart om det blir 3 eller fler), bl a: “I Still Have Faith In You” och “Don’t Shut Me Down”. Första låtarna från gruppen sedan 1982. Det är nog fler än jag som är nyfikna på hur gruppen låter så här 38 år (!) senare.

Förutom video till engelska respektive spanska versionen så finns också en video som spelades in i SVT:s studio mot slutet av 1980. Denna video var ABBA:s tack till Sveriges Television för att SVT snabbt ställde upp med livesändning för tysk tv hösten 1980. Gruppen kunde inte medverka på plats i Tyskland eftersom de hade utsatts för hot.

Skriv en kommentar