Bestämma sig en gång för alla

Att bestämma sig för att genomföra en operation var inte ett lätt beslut. Jag har känt mig tacksam för att jag fortfarande vid +40 år känner mig frisk, inte har varit med om olycka eller sjukdom som gjort det nödvändigt med mer avancerad hälso- och sjukvård så som operation. Dock har det högre blodtrycket visat att det är dags att ta tag i den här övervikten en gång för alla. Tidigare dieter, motion m.m. har inte varit tillräckligt. Att frivilligt och utan någon akut orsak lägga in mig för operation var alltså för mig ett stort steg.

 

Förberedelser

Innan operation så fick jag göra blodprov på vårdcentralen. Jag hade av min klinik fått en blankett som visade vilka blodprover som behövde tas inför operation. Så tre veckor före operation gick jag till min vårdcentral för att ordna med det.
Hematologi: B-Hb, B-Trombocyter, B-HbA1c
Anemi: P-Natrium, P-Kalium, P-Kreatinin
Tyreoidea: P-Tyrotropin (TSH)

 

Flytande kost inför operation

Det är viktigt att gå på måltidsersättning, för att gå ned i vikt inför viktoperationen. Syftet är att levern ska tömmas på fett så att den blir mindre porös och inte riskerar att vara i vägen under operation. Vid viktminskning med flytande kost så töms levern först på sitt fett. Personligen ville jag undvika produkter innehållande diverse sötningsmedel och hittade bl a produkt från Nutrilett och Modifast. Jag använde mig bl a av Nutriletts Blueberry Shake VLCD de första tre dagarna men kunde sedan använda Modifast nya serie utan sötningsmedel. Min favorit blev Modifast Raspberry & Oats.

LCD kostersättningar ska fördelas jämnt över dagen, frukost, lunch, middag, kväll och ev. mellanmål. Det är också viktigt att dricka extra mycket, minst 2-2,5 l/dag, energifri dryck t. ex vatten, te och kaffe. För att uppnå bästa resultat bör man i möjligaste mån undvika att alls äta eftersom tuggandet kan stimulera aptiten och det kan därmed bli svårare att hålla fast vid dieten. Jag “fuskade” dock några gånger med Allevo OneMeal chokladbarer som motsvarar samma antal kalorier som LCD-kost. Mycket positivt att det finns såväl shakes som chokladbarer som är utan sötningsmedel. Därför gör jag lite oavlönad reklam för dessa produkter. 😉