Tiden efter operation är också lite av en prövning, med flytande kost första veckan och därefter lättuggad mat under upp till tre veckor innan man åter kan börja äta normalkost. Nedan skriver jag om olika saker att tänka på efter operation.

 

Allmäntillstånd

Efter operationen förbättras allmäntillståndet dag för dag. Skulle man få feber, buksmärta eller uppleva sämre allmäntillstånd så ska man kontakta sin mottagning där man opererats.

 

Fertilitet

Fertiliteten ökar hos många kvinnor efter viktnedgång och därför är det viktigt att skydda sig mot en oönskad graviditet. Det brukar rekommenderas att vänta minst ett år efter viktoperationen innan planerad graviditet.

 

Hudvård

I regel har man fem operationsår som är förslutna med metallklips (ibland stygn) och förband utanpå som skyddar såren. Det går bra att duscha då förbanden ska klara det. Om förbanden ändå skulle lossna så kan man köpa kirurgtejp på Apoteket. En lätt rodnad kan uppstå rnt metalklipsen. Metalklipsen ska tas bort ca 14 dagar efter operationen på ens vårdmottagning eller på närmaste vårdcentral. Från och med ett dygn efter att klipsen tagits av så kan man duscha eller bada. Man ska skydda ärren mot sol första året för att undvika dåligt läkta ärr.

 

Inköpslista

Det är bra att i förväg köpa livsmedel att ha hemma efter att man har kommit hem från operation. Fil, soppa och yoghurt är bra att ha hemma. Tänk dock på att dina smaklökar kan ha ändrats efter operation. Jag hade köpt bl a drickyoughurt i olika smaker som jag tidigare tyckte om, men som jag efter operation tyckte smakade alldeles för sött. Naturell yoghurt smakade däremot mycket bättre. Ju mer innehåll av socker desto större är sannolikheten att du inte vill äta/dricka det närmaste tiden efter operationen.

 

Kosttillskott

Efter operation så ordineras man kosttillskott som livslång behandling. Främst B12, D och järn samt multivitamintillskott. Kosttillskott ska börja tas i samband med övergång till normalkost, dvs upp till 4 veckor efter operation.

 

Läkemedel

Det är en rätt diger lista på läkemedel som skrivs ut efter operation. Jag hämtade ut alla dagen innan operation men har inte behövt ta något mer än Fragmin och Omeprazol efter att ha lämnat kliniken. Så god idé kan vara att avvakta med att hämta ut en del av läkemedlen till dess att man kommit hem och i lugn och ro kan känna efter hur hälsoläget är. Alvedon i den styrkan kommer jag inte alls att använda sett till de hälsolarm som kommit om det så det var bara dumt att hämta ut.

Alvedon – smärtlindrande. 2 tabletter á 665 mg var 8:e timme vid behov de första dygnen.

Fragmin – mot blodpropp. Varje kväll med start på operationsdagen och totalt 8 dagar tas injektionsspruta med Fragmin.

Omeprazol – minskar produktion av magsyra. 1 kapsel á 20 mg varje morgon i en månads tid. Avsluta successivt genom att ta tabletten varannan dag i några dagar.

Oxynorm – morfinpreparat mot smärta. 1 tablett á 5 mg. Var 6:e timme, max 4 st per dygn. Vid behov max 10 dagar.

Primperan – mot illamående. 1 tablett á 10 mg. Max 3 st per dygn. Vid behov de första dygnen.

 

Kost första veckorna

Flytande kost: Under de första 7-10 dagarna gäller flytande kost. Filmjölk, fruktsoppa, grönsaksjuice, närings/proteindrycker, smoothies, soppa (utan bitar), välling, yoghurt. Dagen efter operation är det dags att börja med flytande kost i små mängder och kontinuerligt under dagen. Man bör försöka komma upp i en total mängd om 1 liter flytande föda och 1 liter vätska (vatten, mjölk, te, buljong) per dygn så snart som möjligt. Då det är svårt att få i sig tillräckligt med protein under denna period så är det bra med tillskott av proteintillskott.

Lättuggad kost: Därefter under en period om upp till 3 veckor gäller lättuggad kost. Under denna period ska maten man väljer vara mjuk och kunna mosas med en gaffel. Förslag på kost som passar bra är vissa lättsmältafrukter som banan, bär, grönsakspuréer, keso, potatis, potatismos, ägg

 

Kostregler

6 måltider om dagen: Frukost, lunch, middag samt tre mellanmål. Hoppa aldrig över mellanmålen då de kompletterar huvudmålen näringsmässigt och ger en kontinuerlig och bra mättnadskänsla. Vid uteblivna måltider finns risken att viktnedgången kan påverkas och att näringsbrister kan uppstå. För personer som tränar mycket eller som har ett fysiskt krävande arbete så kan antalet måltider behöva utökas.

Mindre mängd: Efter operation så bör huvudmålet ligga på ca 2,5 dl för kvinnor och 3-3,5 dl för män, medan mellanmålen bör ligga på 1,5-2 dl.

Vätskeintag: Efter operation är magsäckens volym för liten för att kunna ta upp både vätska och mat samtidigt. Därför bör man sluta dricka ca 30 minuter före måltid och därefter vänta 30 minuter med att dricka igen. Fördela intaget av dryck under hela dagen för att successivt öka mängden till 1,5 liter. Undvik kolsyrade drycker som kan ge falsk mättnadskänsla och även öka magsyrasekreationen med halsbränna som följd.

Tugga ordentligt: Tugga maten väl minst 15-20 gånger. Eftersom magsäcken är en muskel som bearbetar maten till en slätare konsistens innan den förs ut till tarmen så är det efter operation där stor del av magsäcken tagits bort desto mer viktigt att starta processen redan i munnen genom att tugga mer ordentligt än tidigare. Huvudmåltiden bör ta 30 minuter och mellanmålen 15-20 minuter.

Undvika stress: Måltiden behöver ta en stund då det är viktigt att tugga ordentligt och äta i lugn och ro. Stress påverkar matsmältningen negativt.

Planering: Planera måltiderna för att vara säker på intag av de näringsämnen som kroppen behöver. Som viktopererad har man inte samma marginaler som tidigare och när hungern kommer så är det viktigt att snart äta för att undvika trötthet.

 

Motion

För att förbättra läkningsprocessen, öka tarmaktiviteten och minska risken för komplikationer så är det viktigt att successivt komma igång med motion efter operationen. Promenader dagligen efter hemkomst är viktigt. Mer intensiv träning och magövningar bör man avvakta med i minst två veckor.

 

Protein

Mer än tidigare gäller att få i sig protein i varje måltid och mellanmål. Tallriksmodellen för huvudmålen bör vara att hälften utgörs av proteinrikt livsmedel och en fjärdedel för kolhydratrik måltid och en fjärdedel för grönsaker. Här exempel på proteinrikta vegetariska livsmedel. För dig som äter kött finns protein i högre mängd i många andra livsmedel. Bönor, keso, kvarg, linser, mjölk, nötter, ost, quorn, skyr, yoghurt, ägg och ärtor.

Produkter med bra tillskott av protein är näringsdrycker så som Fresubin, Fortimel och Resource Protein som finns på apotek. Det finns gott om vegetariska proteintillskott där olika källor tillsammans ger ett fullvärdigt proteintillskott. På apotek finns bl a proteinpulvret Resource Instant Protein.

Det finns också några proteinbarer som är bra proteintillskott. Barebells brukar rekommenderas. Personligen gillar jag Allevo Onemeal-barer som är utan sötningsmedel. Förutom att de självklart har högre kolhydratmängd än barer med sötningsmedel så är de i stort likvärdiga vad gäller protein, fett, kalorier m.m.

 

Håravfall

Håravfall förekommer hos vissa under viktnedgången och beror på att kroppen befinner sig i ett form av svältläge. När vikten stabiliserats försvinner problemet. Var noga med att följa kostråd och att inta kosttillskott för att minska risken för håravfall.

 

Illamående

Efter en viktoperation kan man känna av illamående men det är övergående. Speciellt efter intag av måltider med för mycket fett kan det bli illamående.

 

Laktosintolerans

Laktosintolerans kan förekomma efter en viktoperation och ge symtom som orolig mage och diarré. Dock är det vanligare vid Gastric bypass än vid Gastric sleeve.

 

Smärta

De allra flesta som har viktopererats känner såväl direkt som första tiden efteråt någon form av smärta eller magknip. Ju mer magsäcken vecka för vecka tränas upp med återinförande av olika livsmedel så blir besvären allt lindrigare. Luftsmärtor från operationen är inte heller ovanligt. Senare kan smärta uppkomma om man äter för snabbt, äter för stora portioner eller mat som är hårdsmält. Forskning har visat att ca 10 procent av alla viktopererade drabbas av gallstensbesvär efter operation, i samband med viktminskning. Ju snabbare viktminskning desto större är förmodligen risken att drabbas.

 

Viktnedgång

Efter operation brukar viktnedgången ta vid. För en del sker detta direkt medan det för andra kan stå still under en tid. Men långsiktigt sker en gradvis viktnedgång. Under viktresans gång så upplever de flesta att de hamnar på platåer, dvs längre perioder utan viktnedgång. Om det är en platå om många veckor så kan det vara bra att kontakta sin vårdmottagning och dietist för att höra om det finns något att förändra i kosten och/eller fysisk aktivitet för att åter börja få igång viktminskningen. Men oftast rör det sig om tillfälligt stopp i viktminskningen då kroppen behöver tid att anpassa sig. En del har också vittnat om att det kan stå still på vågen men att det ändå märks minskade mått t ex vad gäller bukomfånget så förändring sker fortfarande även om det inte visar sig i förlorade hekton på vågen.