Oliver Stones intervju med Rysslands president Putin lär väl knappast gå till historien för dess tuffa frågebatteri eller en svettig Putin som på bästa sätt försöker hantera tuffa frågor. Snarare var det ett bitvis mysigt samtal, eller som Aftonbladet rätt fyndigt kallar det – en putinuttig intervju   Av de två timmar som sändes igår på SVT kunde en ju nästan få intrycket att Ryssland är ett normalt land med en normal president som samverkar med ett parlament där demokrati råder och medborgarna åtnjuter yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Tyvärr njet och åter njet på alla punkter. Tragiskt att Oliver Stone levererar en så löjlig och insmickrande intervju som den här.

Oliver Stone ställer inga tuffa frågor om bomberna i de ryska höghusen som blev en förevändning att gå in hårdare i Tjetjenien-kriget. Inga frågor om alla de journalister och politiker som granskat Putin och som dödats. Inga tuffare frågor gällande uppgifterna om att Putin kan vara världens rikaste person pga att han, likt en maffiaboss som roffar åt sig beskyddarpengar från rika oligarker och deras företag. Inga frågor om den omfattande korruptionen och ryska politiker och präster som roffar åt sig. Inga frågor om huruvida Ukrainas folk har rätt att själva avgöra vilka medlemskap de vill söka. Inga frågor gällande hur strategiskt lyckat det var att starta krig mot Ukraina sett till att det enat ett förut så splittrat ukrainskt folk istället för att öka stödet för Ryssland genom mjukare och mer långsiktig strategi. Istället för att som intervjuare själv förlöjliga de, t ex Hillary Clinton, som liknat Putins annektering av delar, och krig, mot/av Ukraina med Hitlers anschluss av Österrike och delar av Tjeckoslovakien 1938-39 ha ställt mer raka frågor på samma tema? Ja, listan kan göras lång.

Ryssland under Putin kommer inte att förändras. Kanske är det t o m som Putins tidigare vice stabschef Vjatjeslav Volodin sade i ett uttalande -“Utan Putin, inget Ryssland’. Kanske faller Ryssland samman den dag Putin dör. Kanske finns ändå förutsättningar att, likt Spanien, gå in på en demokratisk väg så snart diktatorn är död. Kanske fortsätter Ryssland med en ny diktator. Det senare är just nu lite svårt att föreställa sig. Det lär ju knappast bli den allt mer avskydde premiärministern Medvedev.

En del har kritiserat SVT för att sända Oliver Stones intervju med Putin. Jag tycker tvärtom att programmet är intressant. Men viktigt av SVT att ha med en problematiserande bild av intervjun med Bert Sundström innan programmet igår och att SVT valde att ha titeln “Putin enligt Oliver Stone”. Trots tappra försök av såväl Stone som Putin att framställa den senare som en trevlig, ödmjuk och demokratisk president så framträder ändå tydligt den bufflige, arrogante och odemokratiske Putin. Han drar sig inte för att skämta om homosexuella. När han får frågan om han kan tappa humöret så svarar han bara “nej, för jag är inte en kvinna”. Det är också tydligt hur Putin utvecklats under åren till att bli allt mer misstänksam och maktfullkomlig.

Se serien i fyra delar på SVT Play.