Idag kom en rapport från IPCC.
Den visar ett skrämmande scenario som vi har framför oss om bara några årtionden vid 1,5 respektive 2 graders temperaturhöjning. Världen är i rasande takt på väg mot 2 graders uppvärmning eller mer – vilket kommer att få mer förödande konsekvenser än vad som tidigare var känt. IPCC slår fast att skillnaden mellan 1,5 grader och 2 graders uppvärmning är allvarligare än man tidigare har trott. Vid 1,5 grader kommer sannolikt en hel del ekosystem överleva, medan majoriteten av jordens växt- och djurliv kommer att slås ut vid två grader. Dessutom kommer vattenhöjningen vid två grader bli tio centimeter högre år 2100, vilket kan låta marginellt. Men tio centimeter innebär att hundratals miljoner människors hem i kustnära områden kommer att försvinna.

För att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader krävs fördubblade ansträngningar, konstaterar FN:s klimatpanel IPCC.
IPCC:s ordförande Hoesung Lee uttryckte sig tydligt när specialrapporten, som sammanfattar kunskapsläget, presenterades i Sydkorea:

Det är inte omöjligt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Men det kräver aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället.

Enligt rapporten måste koldioxidutsläppen minska med 45 procent från 2010 års nivå till år 2030 och ligga på noll nettoutsläpp redan år 2050 för att undvika att temperaturen höjs med mer än 1,5 grader. Detta för att på sikt undvika ”katastrofala konsekvenser.

 

Som Pär Holmgren, meteorolog och naturskadespecialist hos Länsförsäkringar uttrycker det i Expressen:

– För oss här i Sverige går klimatförändringen att beskriva som att klimat-, temperatur- och vegetationszonerna förskjuts norrut med hastigheten av en mil per år. Det här visar att vi Sverige har ganska stora marginaler att kunna anpassa oss, även om det skulle bli två eller två och en halv grader. I stora delar av världen i övrigt kan man inte anpassa sig: Det blir för torrt, för varmt och för mycket skogsbränder. Det blir också för dåliga skördar.

Vi behöver ett starkt ledarskap, både nationellt och internationellt som kan leda den gröna omställningen. Därför känns det så otroligt deprimerande att tänka tillbaka på valrörelsen när Miljöpartiet anklagades för att “göra politik av vädret” och för att vilja “inskränka människors friheter”. Miljöpartiet höll till och med på att åka ur riksdagen, trots att partiet med tydlighet agerat såväl före som under valrörelsen med tuffa budskap och många förslag till åtgärder. Jag är dock inte orolig för Miljöpartiets överlevnad. Jag är orolig för mänsklighetens överlevnad. Jag vet vilken fråga som kommer vara den dominerande frågan kommande valrörelser. Miljöpartiet kommer ta frågan på allvar. Jag ber till högre makt att fler partier gör samma sak.

Ju snabbare vi agerar, desto bättre. Det är IPCC:s rapport tydlig med. Handlingsutrymmet blir mindre för varje dag som går. Det kommer att bli svårare, dyrare och effekterna av omställningen kommer att bli mer kännbara ju längre tid vi väntar.  Jag hoppas verkligen att allt fler intresserar sig för klimatkampen och förstår allvaret. Men jag är rätt pessimistisk. En stor del av befolkningen tar del av alla de artiklar som finns fritt att läsa på nätet och som utmålar migrationen som Sveriges och världens största problem, allt för att göda högerextremismen och spä på fördomar om människor från andra länder. En mindre del av befolkningen kommer att ta del av artiklar bakom mediernas betalväggar. Artiklar som manar till förändring och att vi gemensamt tar oss an det som verkligen är vår stora utmaning. Att rädda världen undan en katastrof.