Risker med operation

Operation innebär alltid risker. Det var ju självklart det som oroade mig när jag funderade fram och tillbaka om överviktsoperation. Jag brukade säga att jag var så tacksam att jag vid fyllda 41 år fortfarande aldrig hade behövt vårdas på sjukhus på grund av sjukdom eller olycka. Därför kändes det också lite märkligt att själv ta beslut om operation då jag ju inte påverkas akut av övervikten, även om det höga blodtrycket självklart var en signal om att det var dags att se vilka fler möjligheter som fanns att få bort övervikten en gång för alla. Biverkningarna av de två blodtrycksmedicinerna jag har är trötthet (vanlig biverkan för båda läkemedlen) och andnöd vid ansträngning (vanlig för båda läkemedlen). Det senare fick jag uppleva när jag vid ett tillfälle stressade till bussen. Riktigt obehaglig upplevelse och jag frågade läkaren om varför jag reagerade så mycket på det. Hans svar var att det inte var så konstigt beroende på läkemedlen som lugnar ned hjärtat. Så fysisk aktivitet mer än långpromenader tycks alltså inte vara så bra. Därför insåg jag att jag hamnat i något av en ond cirkel. Min övervikt hade gjort det nödvändigt med blodtrycksmedicin som i sin tur omöjliggör någon mer aktiv fysisk aktivitet vilket i sin tur kan göra att övervikten består. Därför är ett mål med operationen och viktminskning att också på sikt kunna sluta med blodtrycksmedicinerna och därmed kunna bibehålla en lägre vikt tack vare mer fysisk aktivitet.

 

Inskrivning dagen före

Jag fick skriva in mig dagen före operation, den 19 mars 2018. Då fick jag ha individuellt samtal med kirurgen, narkosläkare och dietist. Dietisten och sjuksköterska hade även en gruppgenomgång kring kostråd samt för att ge praktisk information inför operationsdagen. Allt som allt var det mellan kl.12 och 16. Då det kunde bli lite väntan mellan mötena så var det bra att hålla sig sysselsatt med iPhone och en bok. Det kändes bra att jag uppfyllt den viktnedgång med LCD-kost som kirurgen rekommenderat vid vårt möte i december då jag anmälde mig för operation.

 

Kvällen före operation

På kvällen tog jag en lång och skön dusch och så drack jag av en Modifast LCD-shake samt senare på kvällen av en Allevo Onemeal chokladbar. 😉 Efter kl. 24.00 fick ingen föda alls intas.

 

Operationsdagen

Jag fick information om att jag inte fick äta fast föda efter midnatt natten till operationsdagen, utan endast klara drycker som vatten, kaffe eller te (dock ej mjölk, socker, juice) och därefter inga drycker alls från två timmar före ankomst till kliniken. Direkt när jag vaknade 05.30 så tog jag alla läkemedel som jag på måndagens möte fått i en påse.

Alvedon – smärtlindrande. 2 tabletter á 665 mg.

Oxycontin – kraftigt smärtlindrande 1 tabl. 10 mg

Prostafen– mot illamående. 1 tablett á 25 mg.

Ondansteron – mot illamående 1 tablett á 8 mg

Celebra – mot inflammation och smärta 1 tablett á 200 mg

Bactrium F. – antibakteriellt 1 tablett á 160 mg/800 mg

 

Andra läkemedel

De läkemedel som man tar i vanliga fall ska givetvis också tas med till kliniken, men får endast intas i samråd med läkare. Senast 10 dagar före operation ska man sluta med läkemedel som påverkar blodets levringsförmåga, t ex Brufen, Ipren, Magnecyl, Treo, Voltaren eller liknande. Detsamma gäller för naturläkemedel. De som tar östrogentabletter ska sluta två veckor innan eftersom de ökar risken för blodpropp i samband med operation.

 

Operation och därefter uppvaket

Tog därefter en lång och skön dusch på morgonen och lämnade hotellet för att vara på kliniken enligt angiven tid 08.30. När jag kom till kliniken så blev jag visad mitt rum där jag också klädde om till vårdkläder och fick därefter vänta ungefär en timme till att det var min tur. En person opererades före mig och ytterligare fyra personer skulle opereras efter mig. I operationssalen så lade jag mig på britsen och fick bekräfta namn och typ av operation som jag skulle göra. Därefter gick det snabbt och jag kände mig hela tiden lugn fram till att jag somnade tack vare riktigt bra och lugnt bemötande. När jag sedan vaknade till liv på uppvaket så pratade kirurgen med mig och sade att operationen gått mycket bra och helt utan några komplikationer. Sedan fick jag snart gå tillbaka till mitt rum och vila ut där. Det kändes riktigt bra men också overkligt att jag nyss varit med om en operation då det kändes mycket bra förutom själva tröttheten. Antar att läkemedlen gjorde verkan som de skulle. Senare på kvällen satt jag och pratade med några som också gjort operationen dagen innan. På onsdagen kändes det bra att få ta det lite lugnt och vila ut. Men jag passade på att två gånger ta en promenad i närområdet. Kändes helt okej att vara ute och röra på sig trots operation dagen innan. Dessutom bra för att motverka blodpropp att så snabbt som möjligt efter operation vara igång och röra sig.

  

 

Utskrivning

Utskrivningen var kl. 08.00 på torsdagen, två dagar efter operation. Då började resan hem mot Uppsala och det nya smalare livet.