Lite om mig

Min bakgrund, BMI, fetma som sjukdom

Ålder: 41
Längd: 190 cm
Vikt: 140,1 (5 februari 2018) – nu på väg nedåt efter viktoperation
BMI: Vid start: 38,8 (fetma klass 2)

Jag har varit överviktig som barn och i tonåren och som sedan fortsatt in i vuxen ålder. Egentligen inte tal om överintag av födoämnen eller mycket av onyttigheter, men dålig på att äta på regelbundna tider. Svag för juicer, vilket självklart rent näringsmässigt är bättre än läsk men likväl lika problematisk för viktutvecklingen. Jag är vegetarian sedan 12 års ålder. Tyvärr aldrig riktigt fått smak för linser och bönor som ju är viktigt för en vegetarian att äta för att få i sig protein. Men jag försöker hela tiden bli bättre. Alltid varit desto svagare för pasta, vilket kan vara problematiskt pga att det är kolhydratrikt, även om jag också med det försöker tänka till med att använda mer fullkorn samt få med proteinrika livsmedel som komplement. Jag kunde tidigare äta mycket på exempelvis en bufférestaurang men kunde också gå längre period utan mat utan att för den skull äta onyttigt snacks mellan målen. Dock prioriterade jag inte fysisk aktivitet i den utsträckning som jag borde ha gjort. Jag har alltid varit en stillasittande person såväl på fritiden som i yrkeslivet. Visst, utrymme för längre promenader har jag alltid försökt få in som rutin men det har nog alltid funnits större behov än så.

Mina föräldrar hade inga problem med allvarlig överviktsproblematik. Min mor hade dock under en tid en mindre övervikt men gick på några månader ned ungefär 20 kg i samband med amalgamsanering på 1990-talet. Hon behöll sedan den normalvikten livet ut. Min far har aldrig varit direkt överviktig och efter en magoperation 1988 pga magsår så behöll han en lägre vikt fortsatt och kan sedan dess inte heller äta stora mängder mat.

Jag gjorde min Gastric sleeve-operation tisdagen den 20 mars. Nu har jag påbörjat min viktresa där jag vecka för vecka ska få ned vikten. Det kommer gå riktigt bra vissa veckor, det kommer gå mer trögt andra veckor. Men förhoppningsvis ska jag långsiktigt få ned vikten så att jag når en vikt där jag såväl fysiskt som psykiskt trivs med min vikt. Jag kommer att skriva mer om förberedelserna inför operation, mina tankar om att göra operationen, var jag gjorde operationen, de positiva delar som kan bli resultatet av operation men också om riskerna och komplikationerna som det också måste talas om. Jag har velat dokumentera detta såväl för min egen skull som för att informera andra som har samma problem med övervikt. Välkommen att följa med på min viktresa.

 

Övervikt och fetma

Övervikt och fetma är ett mycket omfattande hälsoproblem och kan påverka hälsan på många olika sätt. Diabetes (typ2), högt blodtryck, sömnsvårigheter och problem med knän, rygg och höfter är bara några exempel på följdsjukdomar. Det finns också en koppling till cancer, dvs ju mer överviktig man är desto större är risken att drabbas av cancer. Risken att dö i förtid är betydande och livskvaliteten är också ofta lidande pga övervikten. Världshälsoorganisationen (WHO) har definierat sjuklig övervikt vid BMI > 35 med följdsjukdomar eller BMI > 40 oavsett följdsjukdomar. BMI = body mass index = kroppsvikt/längd2 (exempel: 100 kg / (1,78 m)2 = 32 kg/m2, det vill säga BMI på 32.).

BMI Definition
≤ 18,5 Undervikt
18,5-24,9 Normalvikt
25,0-29,9 Övervikt
30,0-34,9 Fetma grad 1
35,0-39,9 Fetma grad 2
≥ 40 Fetma grad 3

En annan viktig måttstock på sjuklig övervikt är bukomfång. Om övervikten sitter runt buken är sannolikheten för följdsjukdomar större. Bukomfång >94 cm för män och >80 cm för kvinnor medför en ökad risk för att utveckla hälsoproblem.