SVT-programmet ‘Köttets lustar’ väcker debatt. Gott så. Det finns åtskilligt i köttindustrin som behöver debatteras och förändras. Än värre ser det ut gällande köttindustrin i andra länder.

Jag blev vegetarian i slutet av 1980-talet i en tid då det inte var särskilt vanligt. Före djurrättsdiskussionerna på 1990-talet. Före hälsoargumentsdiskussionerna på 2000-talet och före klimatargumentationen på 2010-talet. Utbudet i skolmatsalen var också med anledning av det magert. Ärtsoppa tillhörde väl höjdpunkten vad gäller näringsintaget på luncherna.

En något märklig barnbok kan tyckas…

Jag kan dock tycka att det är konstigt att många människor tycks tro att kött är något som produceras i en fabrik och läggs i en svart plastlåda. När jag som barn förstod detta så väcktes tankar inom mig att förändra min kost vilket efter ett antal år resulterade i att jag blev vegetarian vid 12 års ålder. Flera år innan dess förstod jag processen bakom hur köttet hamnade i den där plastlådan som låg där i affären, men funderade inte så mycket mer på det. Kött, framför allt köttbullar och mormors fina söndagsstek var favoriterna. Men så sändes ett tv-program som visade hur illa djur behandlades inför slakten. Slag och sparkar, djur som led, den tydliga skräcken i blicken var sådant som etsade sig fast och som till slut resulterade i att jag blev vegetarian.

Jag är rätt säker på att de flesta inte skulle klara av att vara en dag i ett slakteri. Än mindre äta kött efter en sådan upplevelse. När jag för många år sedan var med på ett möte i en förening som anordnade en efterföljande julfest så hade en ekobonde tagit med sig kött. Han började att berätta om grisen och dennes förhållandevis bra levnadsmiljö fram till slakten. Det blev tydligt att flera hade svårt att äta, detta trots att de fått veta att grisen hade haft det förhållandevis bra jämfört med hur många andra djur har det innan slakt. Det blev helt enkelt allt för personligt.

Mitt val att äta vegetariskt väcker alltid funderingar och är ständigt en anledning till frågor vid olika sammankomster där det ingår lunch och/eller middag. Egentligen konstigt då ju alla rimligen äter grönt men där en del väljer att lägga till en köttbit eller två tillsammans med det gröna. Jag får ofta lust att kontra med “Jaha, du äter kött?”  😉

De som väljer att äta kött har ett viktigt ansvar. Istället för att bidra till en ständigt ökande köttkonsumtion så välj ekologiskt producerat kött. Det kan mycket väl vara dyrare för plånboken men då är det inte svårare än att ersätta en del av köttet med grönt. Det finns ingen risk att du eller övriga familjen står där med proteinbrist för att du väljer bort en del kött till förmån för kött av bättre kvalitet och mindre av lidande. Välj svenskt kött, helst så lokalt producerat som möjligt samt ekologiskt. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika i djuruppfödningen.

Mina råd är kort och gott:

  • Känner du obehag att äta djur – bli vegetarian eller vegan!
  • Känner du inte obehag av att äta djur – köp svenskt och ekologiskt!