Gösta Ekman, född 28 juli 1939 i Stockholm, dog lördagen den 1 april. Gösta var verkligen en av de största skådespelarna. Han föddes in i en skådespelarfamilj, som son till Hasse Ekman och sonson till Gösta Ekman den äldre. År 1963 började hans mångåriga samarbete med Hans Alfredson och Tage Danielsson i revyn Konstgjorda Pompe på Gröna Lund. Det var genom Hasseåtages revyer som Gösta blev känd för den stora allmänheten. Gösta Ekman ägnade sig inte enbart åt komik utan har också gjort seriösa karaktärsroller både på film och på scen. Mest känd för min och yngre generationer var ju självklart som härliga Charles ‘Sickan’ Ingvar Jönsson i Jönssonligan. Men det fanns så mycket mer, inte minst de många åren före Jönssonligan och också åren efter. Han debuterade själv som filmregissör med Morrhår och ärtor (1985). Under 1990-talet medverkade han i många av hustruns Marie-Louise Ekmans produktioner, och gjorde rollen som poliskommissarie Martin Beck i en rad svensk-tyska filmproduktioner.

Några personliga favoriter förutom Jönssonligan är också Gräsänklingar (1982), Morrhår och ärtor (1986) samt Skenbart (2003).

Gösta Ekman var för i början av 2010-talet nära döden på grund av sjukdomen och berättade senare mer om det i ett radioprogram med Lotta Bromé:

Jag tycker att jag har haft ett fantastiskt bra liv. Jag har varit så bortskämd tyckte jag, så att när liemannen knackade på så tyckte jag att ”jag dör nöjd”.