Upprepas fortlöpande…

ALKOHOL: Det rekommenderas att undvika alkohol de tre första månaderna och vara fortsatt försiktig med intag det första året och framöver. Man ska också vara beredd på att effekten av alkohol är kraftigare efter operation än före. Alkohol bidrar också med mycket kalorier som kan påverka vikten negativt.

B12-VITAMIN: Efter operation kan det förekomma brist av B12-vitamin och det är viktigt med tillskott av B12-vitamin livet ut.

BMI: ≤ 18,5 Undervikt, 18,5-24,9 Normalvikt, 25,0-29,9 Övervikt, 30,0-34,9 Fetma grad 1, 35,0-39,9 Fetma grad 2, ≥ 40 Fetma grad 3

D-VITAMIN: Efter operation kan det förekomma brist av vitamin D. Viktigt med extra tillskott.

FERTILITET: Fertiliteten ökar hos många kvinnor efter viktnedgång och därför är det viktigt att skydda sig mot en oönskad graviditet. Det brukar rekommenderas att vänta minst ett år efter viktoperationen innan planerad graviditet.

GALLSTEN: Forskning har visat att ca 10 procent av alla viktopererade drabbas av gallstensbesvär efter operation, i samband med viktminskning. Ju snabbare viktminskning desto större är förmodligen risken att drabbas.

GHRELIN: Hungerhormon som finns i magsäcken och efter en operation så minskar detta i kroppen vilket bidrar till att minska hunger.

HÅRAVFALL: Håravfall förekommer hos vissa under viktnedgången och beror på att kroppen befinner sig i ett form av svältläge. När vikten stabiliserats försvinner problemet. Var noga med att följa kostråd och att inta kosttillskott för att minska risken för håravfall.

ILLAMÅENDE: Efter en viktoperation kan man känna av illamående men det är övergående. Speciellt efter intag av måltider med för mycket fett kan det bli illamående.

JÄRN: Efter operation kan det förekomma brist på järn. Därför viktigt med extra tillskott av järn.

KALCIUM: Efter operation kan det förekomma brist av kalcium. Därför viktigt med extra tillskott.

KOST / FÖRE OPERATION:  Det är viktigt att gå på måltidsersättning, för att gå ned i vikt inför viktoperationen. Syftet är att levern ska tömmas på fett så att den blir mindre porös och inte riskerar att vara i vägen under operation. Vid viktminskning med flytande kost så töms levern först på sitt fett.

KOST / EFTER OPERATION: De första 7-10 dagarna gäller flytande kost. Dagen efter operation är det dags att börja med flytande kost i små mängder och kontinuerligt under dagen. Man bör försöka komma upp i en total mängd om 1 liter flytande föda och 1 liter vätska per dygn så snart som möjligt. Då det är svårt att få i sig tillräckligt med protein under denna period så är det bra med tillskott av proteintillskott. Därefter följer tre veckor med lättuggad kost. Under denna period ska maten man väljer vara mjuk och kunna mosas med en gaffel. Förslag på kost som passar bra är vissa lättsmälta frukter som banan, bär, grönsakspuréer, keso, potatis, potatismos, ägg

KOSTTILLSKOTT: Efter operation så ordineras man kosttillskott som livslång behandling. Främst B12, D och järn samt multivitamintillskott. Kosttillskott ska börja tas i samband med övergång till normalkost, dvs upp till 4 veckor efter operation.

LAKTOSINTOLERANS: Laktosintolerans kan förekomma efter en viktoperation och ge symtom som orolig mage och diarré. Dock är det vanligare vid Gastric bypass än vid Gastric sleeve.

LCD: står för Low Calorie Diet. Det är måltidsprodukter som innehåller mineraler och vitaminer i lagom mängd men endast 800-1200 kcal per dag. Använd helst alternativ utan diverse sötningsmedel.

LÄCKAGE: Feber och dåligt allmäntillstånd dagarna efter operation kan tyda på läckage och behöver åtgärdas. Skulle man få ett läckage mellan stapleraderna löser man detta genom att re-operera. Läckage är sällsynt och uppträder hos cirka en procent av patienterna.

LÄKEMEDEL: Alvedon (smärtlindrande), Fragmin (mot blodpropp). Omeprazol (minskar produktion av magsyra). Oxynorm (morfinpreparat mot smärta). Primperan (mot illamående). Microlax. Microlax (mot förstoppning).

MAGSÅR: 10-15 % av patienterna kan få magsår i det lilla magröret. Faran är störst en till tre månader efter operationen. Alla får syrahämmande medicin den första tiden. En del behöver ta medicin längre tid än så. Det är viktigt att inte överbelasta magen med för mycket mat, speciellt den första månaden efter operationen.

MAT: Efter operation så bör huvudmålet ligga på ca 2,5 dl för kvinnor och 3-3,5 dl för män, medan mellanmålen bör ligga på 1,5-2 dl.

MOTION: För att förbättra läkningsprocessen, öka tarmaktiviteten och minska risken för komplikationer så är det viktigt att successivt komma igång med motion efter operationen. Promenader dagligen efter hemkomst är viktigt. Mer intensiv träning och magövningar bör man avvakta med i minst två veckor efter operation.

NÄRINGSBRIST: Efter operation kan det förekomma brist av B12-vitamin, vitamin D, kalcium och järn. Det är därför viktigt att blodprover kontrolleras årligen för att utesluta brist. Vid ev brist behöver extra tillskott tas.

OPERATIONSSÅR: I regel har man fem operationsår som är förslutna med metallklips (ibland stygn) och förband utanpå som skyddar såren. Man ska skydda ärren mot sol första året för att undvika dåligt läkta ärr.

PROTEIN: Mer än tidigare gäller efter operation att få i sig protein i varje måltid och mellanmål. Bönor, keso, kvarg, linser, mjölk, nötter, ost, quorn, skyr, yoghurt, ägg och ärtor är exempel på proteinrika livsmedel förutom animaliska produkter. Det finns gott om vegetariska proteintillskott där olika källor tillsammans ger ett fullvärdigt proteintillskott. På apotek finns bl a proteinpulvret Resource Instant Protein.

SMÄRTA: De allra flesta som har viktopererats känner såväl direkt som första tiden efteråt någon form av smärta eller magknip. Ju mer magsäcken vecka för vecka tränas upp med återinförande av olika livsmedel så blir besvären allt lindrigare. Luftsmärtor från operationen är inte heller ovanligt. Senare kan smärta uppkomma om man äter för snabbt, äter för stora portioner eller mat som är hårdsmält.

VIKTNEDGÅNG: Efter operation brukar viktnedgången ta vid. För en del sker detta direkt medan det för andra kan stå still under en tid. Men långsiktigt sker en gradvis viktnedgång.

VIKTPLATÅ: Under viktresans gång så upplever de flesta att de hamnar på platåer, dvs längre perioder utan viktnedgång. Om det är en platå om många veckor så kan det vara bra att kontakta sin vårdmottagning och dietist för att höra om det finns något att förändra i kosten och/eller fysisk aktivitet för att åter börja få igång viktminskningen. Men oftast rör det sig om tillfälligt stopp i viktminskningen då kroppen behöver tid att anpassa sig. En del har också vittnat om att det kan stå still på vågen men att det ändå märks minskade mått t ex vad gäller bukomfånget så förändring sker fortfarande även om det inte visar sig i förlorade hekton på vågen.

VLCD: står för Very Low Calorie Diet. Det är måltidsprodukter som innehåller mineraler och vitaminer i lagom mängd men endast 450-800 kcal per dag.

VÅRDGIVARE: Många landsting samt privata vårdgivare erbjuder operation med Gastric sleeve. Tidigare har operationsmetoden Gastric bypass varit den vanligaste men allt mer börjar Gastric sleeve användas av allt fler då många efterfrågar det.

VÄTSKEINTAG: Efter operation är magsäckens volym för liten för att kunna ta upp både vätska och mat samtidigt. Därför bör man sluta dricka ca 30 minuter före måltid och därefter vänta 30 minuter med att dricka igen.

ÖVERVIKT: Världshälsoorganisationen (WHO) har definierat sjuklig övervikt vid BMI > 35 med följdsjukdomar eller BMI > 40 oavsett följdsjukdomar.