Våren 1940. Storbritannien och Frankrike i krig mot Tyskland sedan 1 september 1939. I maj är läget så katastrofalt som det kan bli då de allierades trupper har inringats i franska hamnstaden Dunkerque, intill belgiska gränsen. 400 000 man och värdefull utrustning är hotad. Reträtt är enda utvägen, om den alls är möjlig. Planen är evakuering till sjöss, mellan lurande ubåtar och attackflyg, trots akut brist på båtar. Operation Dynamo är kodnamnet på denna planerade reträtt.

Filmen utgörs av tre delar, utspelade till havs, på stranden och i luften. På stranden famlar menige soldaten Tommy och andra soldater efter varje halmstrå av hopp, i luften håller RAF-piloterna Collins och Farrier det ihärdigt surrande Luftwaffe stången – så länge bränslet nu räcker och på sjön finns Mr Dawson, veteran från första världskriget. Med sin son Peter och dennes vän George far han över kanalen i sin båt för att tillsammans med andra göra sin del för att undsätta soldaterna.

Jag kan varmt rekommendera filmen Dunkirk. Det är en överväldigande film som är lite svår att smälta. Jag såg den på biograf Rigoletto i Stockholm i 70 mm-format och med riktigt bra ljud som gjorde sitt till att öka ångesten då varje skott skär genom hjärnan och varje explosion skakar om en rejält.