Carl Magnus Palm (f 1965) har i mer än 20 års tid skrivit och forskat om Abba och har hittills publicerat flera böcker om gruppen på engelska. Palm anses vara den ledande experten på ämnet Abba och arbetar som konsult åt skivbolaget Polar Music när de återutger Abbas musik på CD och DVD. Carl Magnus Palms engelskspråkiga biografi, Bright lights dark shadows – the real story of Abba (2001), gavs ut i England, Australien, USA och senare även i Tyskland och Ryssland. På svenska har han givit ut bildverket Från ABBA till Mamma Mia (1999) tillsammans med Anders Hanser.

Nu kommer en helt omarbetad och betydligt tjockare version av ABBA-The Complete Recording Sessions. Boken går in i detalj hur ABBA skrev och spelade in sin musik. När första versionen publicerades 1994 så var det första gången som det skrivits en bok om just ABBA:s låtar och hur varje låt växte fram. Samtidigt med boken släppte Polydor också en box om 4 CD-skivor, varav en innehöll tidigare outgivna låtar. I samband med släppet av den omarbetade versionen väntas dessvärre inte något släpp av ytterligare outgivet material då Benny och Björn är rätt bestämda av sig att det inte bör ges ut mer sådant material. De har tydligen gjort ett undantag då några musiker kommer att framföra ett antal outgivna låtar i samband med boklanseringen i London i april. Senast ABBA släppte outgivet material var 2012 när en mix av flera versioner av Like An Angel Passing Through My Room släpptes i form av en 9 minuter lång mix som tillsammans fick visa hur ABBA arbetade för att finslipa en låt.

Det är fascinerande att ABBA fortfarande säljer år efter år. Trodde ni exempelvis att Beatles’ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band var det mest sålda albumet någonsin i Storbritannien. Nix… ABBA Gold. 😉

ABBA:s sista låt, The Day Before You Came (med arbetsnamnet Den lidande fågeln) inspelad i augusti 1982. För att ha varit en grupp som från början spelade glad popmusik så kom de sista låtarna att präglas av tyngre teman som skilsmässa, politik och så, som i fallet med denna låt, döden.