Trots att det är år 2017 så finns det många människor runt om i världen som inte kan uttrycka vad de tänker eller säga vad som helst utan att riskera sina liv. Det är lätt för oss i Sverige att glömma det med en lång tid av demokrati. Vi måste ständigt såväl på individbasis som i länders samarbete med andra länder hela tiden kämpa för att demokratin inte tappar mark till de mörka krafterna. När högerextrema och religiösa extremister riktar sitt hat mot olika människor och grupper måste vi som samhälle ta avstånd och bekämpa de krafterna från att få ökat inflytande. När journalister hotas för sin granskning av dessa mörka krafter så måste samhället skydda dem.

Vi har alla ett ansvar. Som land ska vi ständigt arbeta för en demokratisk utveckling i världen. Som individ ska vi värna det fria ordet också i handling. Som individ ska en lämpligen inte åka på semester i ett land där det är förenat med fara att kritisera kungen (t ex Thailand).

Jag blir oerhört provocerad när jag läser vad skådespelaren Ola Rapace har sagt. För många är han en uppskattad skådespelare och det ger honom inflytande då han därmed har makt att påverka andra med sina ord. I en intervju i Aftonbladet väljer han att använda sitt inflytande till att kalla Sveriges demokrati för en ”bluff” och en ”skendemokrati”. Han jämför också svensk polis med kriminella gäng. Det är oerhört provocerande att höra/läsa en person som Ola Rapace uttrycka sig så grovt felaktigt och hänsynslöst. Det får mig att tänka på Ola Rapace som mer av en macho-wannabe än något annat.

Chefredaktören för tidningen Fönstret, Jonas Helling, skriver i en artikel mycket bra om vad Ola Rapace bör tänka på när han kritiserar demokratin.

1. Demokrati är yttrandefrihet. Jag förslår att Ola Rapace reser till Kuba eller Uzbekistan och ser hur roligt invånarna i dessa länder tycker att det är att inte våga yttra sig fritt.
2. Demokrati är rösträtt. Jag förslår att Ola Rapace pratar med några av alla de hundratusentals människor som flytt till Sverige undan diktaturer och frågar dem om de tycker att det är viktigt eller inte att få rösta i fria val.
3. Demokrati är maktväxling. Jag föreslår att Ola Rapace reser till Kina eller Sydafrika och ser hur samhället påverkas när samma parti styr ett land decennium efter decennium.
4. Demokrati är pressfrihet. Jag föreslår att Ola Rapace reser till Ryssland eller Turkiet och ser hur det går med korruption och maktmissbruk i ett land där pressen på allvar förhindras att granska de som styr.
5. Demokrati är rättsstat, rätten att skyddas från brott och rätten att själv behandlas som oskyldig till dess att motsatsen är bevisad. Jag föreslår att Ola Rapace åker till Rinkeby, Rosengård och Gottsunda och frågar de 99,9 procent av invånarna i dessa förorter som inte är medlemmar i kriminella gäng om de föredrar att leva under beskydd av polisen, eller av de kriminella gängen.

Demokrati är det enda skydd som den enskilde medborgaren har. Vi har möjlighet att som individer rösta fram de vi vill ska företräda oss i representativa organ och därmed också möjlighet att rösta bort de som vi inte har förtroende för. Alla i vårt land har möjlighet att komma med egna förslag och åsikter utan att riskera förföljelse, fängelse eller dödsstraff. De som nu flyr från Syrien flyr både från krig och diktatur. De som tidigare flydde från de kommunistiskt styrda länderna i Europa sökte sig till demokratiskt sinnade länder. Det var inte för den västerländska livsstilen som många riskerade och också dog när de försökte ta sig över Berlinmuren. Så sent som 1989 dog människor vid Berlinmuren, bara månader innan diktaturen DDR föll.

I en tid då demokratin dessvärre är hotad såväl med fler politiska ledare som önskar försvåra för demokratin att blomstra som med ligisters stenkastning mot polis- och vårdpersonal i städer så är det oerhört provocerande att läsa/höra sådana som Ola Rapace uttala sig så förnedrande om det viktigaste vi har – demokratin. För att avsluta med en jämförelse i stil med Ola Rapace; för mig framstår Ola Rapace som en lika patetisk macho-wannabe som ligisterna som kastar sten mot polis- och vårdpersonal i våra städer.

Låt mig, som det obotliga ABBA-fan jag är, avsluta med text från låten ‘The Visitors’ från 1981.

These walls have witnessed all the anguish of humiliation
And seen the hope of freedom glow in shining faces
And now they’ve come to take me
Come to break me
And yet it isn’t unexpected
I have been waiting for these visitors
Help me…