Albanien är ett land som fascinerat mig sedan jag gick i grundskolan. När vi fick i uppgift att skriva en uppsats om ett land så valde jag att skriva om ett litet egendomligt och i högsta grad okänt land i södra Europa – Albanien. Fram till diktaturens fall 1991, och i synnerhet fram till diktatorn Enver Hoxhas död 1985, så var Albanien närmast att likna vid Europas svar på Nordkorea.

Under diktatorn Enver Hoxhas styre så isolerade sig Albanien först från västvärlden. Efter Stalins död så blev det också en konflikt med Sovjetunionen och slutligen så blev det också konflikt med Kina. Mer isolerat än så går det knappast att föreställa sig. Landet skulle också försvaras till varje pris och under 40 års tid så lär det ha byggts 700.000 bunkrar runt om i landet, vid allt från bergspass till stadsgator.

Peter Kadhammar har skrivit en bok om tillvaron för partitoppen i dåvarande diktaturen Albanien och i synnerhet i det så kallade kvarteret, den stadsdel i Albaniens huvudstad Tirana där den partieliten bodde under kommunisttiden i Albanien. Såväl i hela Albanien som i kvarteret var livet hårt reglerat av diktatorn Enver Hoxha.

Mitt i huvudstaden låg Kvarteret, där umgicks den politiska eliten och när någon av dem greps och avrättades var det inget man talade om – inte ens hemma vid köksbordet. Peter Kadhammar har träffat människorna som levde och arbetade i Kvarteret, från den kommunistiske diktatorn Enver Hoxhas änka till politbyråmedlemmar, deras familjer, livläkaren som skrev falska sjukintyg för att Hoxhas barn skulle kunna resa till Paris och städerskan som också putsade riskornen Hoxha skulle äta. Diktatorn Enver Hoxha upplyftes till en revolutionär gud och satt relativt ohotad på sin plats till sin död 1985. Under honom satt däremot ingen säkert. Inte ens hans absolut närmaste vänner. Tidigare hjältar kunde på bara några dagar förvandlas till påstådda folkfiender.

Peter Kadhammar har i sin bok gjort en lång rad intervjuer med människor som var med och som målar upp en bild av ett väldigt både speciellt och skrämmande samhälle. Nedan också en länk till en intervju i SVT med Peter Kadhammar.

https://www.svt.se/nyheter/svtforum/vi-som-var-sa-lyckliga

Och vad hände då med kvarteret, Blloku? Idag är det en av de populäraste stadsdelarna med caféer och restauranger. Medborgarna har åter tagit över det område som under lång tid var förbjuden zon för dem.