Återanvänt mitt blogginlägg på min tidigare blogg om resor till Andorra med anledning av att flera personer jag känner ska åka till Barcelona och då också funderar på att resa till Andorra.

Om du är i Barcelona så finns goda möjligheter att göra en dagstur till Andorra. Det tar tre timmar enkel resa med buss till huvudstaden Andorra la Vella. Det går inga tåg eller flyg till Andorra. Vad jag vet så finns två bussbolag som kör till Andorra från Barcelona, DirectAndorraBus och AndBus

Nedan information om hur du, i Barcelona city, köper resa till Andorra. För dig som åker direkt från flygplatsen finns säkert bra information också där.

DirectAndorraBus har 16 dagliga resor från 6:15 till 23:45, med stopp vid flygplatsen El Prat (T1 och T2) – Barcelona (Sants järnvägsstationen) och centrum av Andorra La Vella ( Avinguda Tarragona, 44). När jag åkt med bussen från Barcelona city så har det inte gjorts något stopp vid flygplatsen så jag antar att det är en separat linje. Det är en direktresa utan stopp och tar ungefär tre timmar. 52 bekväma säten med fotstöd och luftkonditionering.

Barcelonas busstation
Vid Barcelonas busstation som finns vid järnvägsstationen (Sants Estacio), som nåss via bl a metro L3 och L5 och med fördel uppgång Numancia [se Google Maps], finns ett biljettkontor på Carrer de Viriat.33 [se Google Maps] [se karta]. Där kan du köpa tur- och returbiljett till Andorra. [se biljett] Ett tips är att skriva ned på en lapp om ditt resmål och vilka tider du vill åka. Det är lite bullrigt då det är flera biljettluckor och svårt att höra personerna bakom glaset. Ett annat tips är att köpa biljetten typ dagen/dagarna före för att underlätta avresedagen. Du måste ha passet med dig när du köper biljett och när du ska åka från busstationen. [se DirectAndorraBus’ tidtabell].

Resan från Barcelona till Andorra la Vella
På den tre timmar långa resan bjuds du på en härlig resa genom Katalonien norrut mot det lilla landet Andorra [se resrutt] [se film]. Varma sommardagar så är det skönt med bra luftkonditionering och bekväma säten ombord. [se bild ombord]  Det finns wi-fi ombord som dock fungerat i varierande grad under de resor jag gjort med bolaget.

Gränsen Spanien-Andorra
Det är en upplevelse att komma till gränsen Spanien-Andorra. [se gränsstationen]  När jag reste första gången så kom en gränsvakt och hund ombord och gick igenom hela bussen. När jag reste andra gången så gjordes ingen kontroll alls. Efter gränsstationen kommer flera stora varuhus för att möta köpbehovet av de många resenärer som tar sig med bil från Spanien. 😉  Från gränsstationen till huvudstaden Andorra la Vella är det uppskattningsvis 10 minuters bussresa kvar. Väl framme i Andorra la Vella är det desto mer tätt med hus. [se film]

Framme i Andorra la Vella
Efter tre timmars resa anländer du till busstationen i huvudstaden Andorra la Vella. [se Google Maps]. På busstationen kan du också hämta en karta. Glöm inte att stänga av mobiltelefonen så att du inte råkar ringa eller surfa under vistelsen i Andorra. Du befinner dig ju inte längre i Europeiska unionen. 😉   Däremot går det bra att använda stadens kostnadsfria wi-fi vilket kan vara bra för att söka i Google Maps m.m.

Hotell i Andorra la Vella
När jag var senast i Andorra så bokade jag övernattning en natt och till ett mycket lågt pris på 4-stjärniga Hotel Pyrenees med utmärkt frukostbuffé. Vill minnas att det var för ca 500 kr. Hotellet har en swimmingpool och med en lantlig utsikt [se video]

 

Skaplig utsikt från ett café 😉

A post shared by Charles Pylad (@pylad) on

A post shared by Charles Pylad (@pylad) on

A post shared by Charles Pylad (@pylad) on

A post shared by Charles Pylad (@pylad) on