ABBA och döden. Ja, döden är sannerligen inte ett tema vi förknippar med ABBA:s musik. Men faktum är att gruppen som gjort sig känd för klämkäcka och glada låtar som ‘Hej gamle man’, ‘Åh vilka tider’, ‘Dancing Queen’, ‘Honey Honey’ m.fl. också gjorde flera låtar med tyngre tema. Efter att gruppen genomlidit två skilsmässor (Agnetha och Björn 1979 och Anni-Frid och Benny 1981) så blev låtarna allt allvarligare. Det är bara att lyssna på låtar som ‘The Winner Takes It All’, ‘I Let the Music Speak’ så förstår du säkert vad jag menar. Två ABBA-låtar sticker särskilt ut som mer udda och det är ‘The Visitors’ (1981) och gruppens allra sista inspelning, låten ‘The Day Before You Came’ (1982). Många har under årens lopp misstänkt att låten ‘The Visitors’ handlat om allt från en människa som drabbats av schizofreni till någon som blir bortförd av rymdvarelser. I själva verket har Björn senare berättat i intervjuer att låten handlar om hur det är att leva i en diktatur och ständigt vara rädd för att dörrklockan ska ringa.

 

daybeforeyoucameMen vad gäller låten ‘The Day Before You Came’ så har aldrig någon förklaring getts om vad den låten handlar om. En del fans har spekulerat i att det handlar om en person som berättar om sitt tråkiga liv, dagen innan mötet med den stora kärleken. Videon som producerades till låten kan också ge den känslan. Dock stämmer det inte in i musiken som är det allra mest dystra som gruppen någonsin spelade in. I senare intervjuer med såväl Agnetha som Björn så har det antytts att låtens tema i själva verket handlar om döden. Huvudpersonen i låten berättar om sitt liv dagen innan hen möter döden.

 

– Yeah. (She leans forward and whispers) I think it was a very bad thing. Unfortunately. (laughs) Yes, it was definitely a bad thing about to happen, I’m afraid.  (Agnetha svarar på frågan om något hemskt händer personen i låten. Källa: Attitude 2013

–  Ulvaeus ”smiled enigmatically” and said: ”You’ve spotted it, haven’t you? The music is hinting at it”  (Björn svarar på frågan om temat handlar om olycka och död, The Times 2010)

 

Videon till ‘The Day Before You Came’

 

Några textrader är intressanta:

I must have lit my seventh cigarette at half past two
And at the time I never even noticed I was blue
I must have kept on dragging through the business of the day
Without really knowing anything, I hid a part of me away

The Day Before You Came skrevs spelades in med början 20 augusti 1982. Flera andra låtar som producerades 1981 och 1982 hade gruppen upplevt som problematiska, men i fallet med denna låt så spelades den in under kort tid. Låten sjöngs in av Agnetha medan Anni-Frid bidrog med operainfluerad körsång. Arbetsnamnet på demoinspelningen var ‘Den lidande fågeln’.

De enda instrument som förekommer på inspelningen är Benny Anderssons synthesizer och trummaskin, Björn Ulvaeus akustiska gitarr och Åke Sundqvists virveltrumma. Detta kom att bli gruppens allra sista inspelning tillsammans. Ljudteknikern Michael B. Tretow, berättade i en intervju att han kommer ihåg inspelningen av låten och hur Agnetha sjöng i en nedsläckt studio, hur känslan var dyster och att detta var slutet för ABBA som grupp. The Day Before You Came är också en av gruppens längsta låtar, nästan sex minuter lång.

Videon spelades in 21 september 1982 i Stockholm och i den medverkar förutom ABBA-medlemmarna också skådespelaren Jonas Bergström. Videon regisserades av Kjell Sundvall och Kjell-Åke Andersson. I videon märks en helikopterflygning över Östra Årstabron. Videon spelades främst in på Tumba tågstation och på Chinateatern.

Låten nådde inga stora framgångar när den släpptes. Förmodligen var ABBA:s fans chockade av hur annorlunda låten var jämfört med i stort sett allt annat som gruppen producerat tidigare. Flera andra artister/grupper har gjort egna tolkningar av låten. Den brittiska syntpopduon Blancmange släppte en coverversion av låten redan 1984, vilket vann större framgång än originalet. En annan, mycket fin tolkning, släpptes av Tanita Tikaram 1998.

De senaste åren har låten fått sin revansch. Trots att den bara som bäst nådde plats 32 på brittiska topplistan 1982 så röstades den fram som tredje bästa ABBA-låten i en omröstning i brittiska ITV år 2010. Att låten kom på en tredje plats överraskade många.

 

day5

day2
day3day4    day1

 

Vad tror du om låtens tema – tror du också att den handlar om döden?

 

I must have left my house at eight, because I always do
My train, I’m certain, left the station just when it was due
I must have read the morning paper going into town
And having gotten through the editorial, no doubt I must have frowned
I must have made my desk around a quarter after nine
With letters to be read, and heaps of papers waiting to be signed
I must have gone to lunch at half past twelve or so
The usual place, the usual bunch
And still on top of this I’m pretty sure it must have rained
The day before you came

I must have lit my seventh cigarette at half past two
And at the time I never even noticed I was blue
I must have kept on dragging through the business of the day
Without really knowing anything, I hid a part of me away
At five I must have left, there’s no exception to the rule
A matter of routine, I’ve done it ever since I finished school
The train back home again
Undoubtedly I must have read the evening paper then
Oh yes, I’m sure my life was well within its usual frame
The day before you came

I must have opened my front door at eight o’clock or so
And stopped along the way to buy some Chinese food to go
I’m sure I had my dinner watching something on TV
There’s not, I think, a single episode of Dallas that I didn’t see
I must have gone to bed around a quarter after ten
I need a lot of sleep, and so I like to be in bed by then
I must have read a while
The latest one by Marilyn French or something in that style
It’s funny, but I had no sense of living without aim
The day before you came

And turning out the light
I must have yawned and cuddled up for yet another night
And rattling on the roof I must have heard the sound of rain
The day before you came