Denna sommar är det 40 år sedan ABBA släppte låten ‘Dancing Queen’. Den skulle komma att bli gruppens största hit och blev etta på amerikanska Billboard-listan.

Gruppen påbörjade arbetet redan året innan, närmare bestämt den 4 augusti 1975, i Glen Studio i Stocksund. Den tidigaste demoinspelningen hade arbetsnamnet Boogaloo. Anni-Frid Lyngstad berättade i boken ABBA – människorna och musiken ”Jag minns att Benny kom hem med ett band som bakgrunden var inspelad på och spelade det för mig. Jag tyckte att den var så fantastiskt vacker att jag började gråta.”

Den 18 juni 1976 framförde gruppen sången vid en TV-sänd gala från Kungliga operan i Stockholm, tillägnad Sveriges kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath, som dagen efter skulle gifta sig i Storkyrkan i Stockholm.

Det är svårt att föreställa sig att samma grupp som spelade in glada ‘Dancing Queen’ senare gjorde låtar med tyngre teman så som ‘The Winner Takes It All‘ (skilsmässa), ‘The Visitors‘ (om att leva i en diktatur) och ‘The Day Before You Came‘ (döden).
Fler videoklipp:

ABBA i västtysk tv sommaren 1976.

ABBA på Kungliga operan 18 juni 1976

ABBA i polska TV-programmet ‘Studio 2’ 1976.

ABBA i kanadensisk tv 1976.

ABBA i amerikansk tv 1977.