Många är det som kritiserat Miljöpartiet hårt för omröstningen i riksdagen om de nya skärpta asylreglerna. Om Miljöpartiet röstat nej hade det i praktiken inneburit att Miljöpartiet skulle ha lämnat regeringen och Sverige hade kastats in i en regeringskris. Vilka partier tror ni då skulle ha gjort upp om flyktingpolitiken? Vilka konsekvenser hade blivit resultatet?

Centerpartister och liberaler skriker sig nu mer hesa än någonsin om att Miljöpartiet är hycklare. Samtidigt är de knäpptysta om det faktum att de om två år söker väljarnas förtroende att tillsammans med Moderaterna bilda en borgerlig regering. Det är en milsvid skillnad på Moderaterna a la Reinfeldt och Moderaterna a la Kinberg-Batra. Moderaterna förespråkar en betydligt tuffare politik än det som regeringen nu känner sig nödgad att genomföra. Men men, om nu väljarna skulle vilja ha en borgerlig regering 2018 så ska det bli intressant att se hur migrationspolitiken utvecklas.

Jakop Dalunde, som var riksdagsledamot när Miljöpartiet och Socialdemokraterna, efter tuffa förhandlingar, kom överens om migrationspolitiken, kämpade hårt mot överenskommelsen och röstade nej när frågan var uppe för diskussion. Han är ändå en av dem som ger uttryck för stor förståelse för det svåra val som många gröna riksdagsledamöter fick göra:

Men det finns människor som ägnat hela sina vuxna liv åt strävan för en mer human migrationspolitik och ändå röstade ja igår. Inte för att de plötsligt bytt åsikt, utan för att den enda chansen vi har för att den temporära migrationspolitiken inte blir permanent är att denna regering överlever och att moderaterna inte blir ett parlamentariskt underlag för svensk migrationspolitik.

 

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP) för Uppsala län förklarar mycket bra på sin blogg om det tuffa beslutet. Omröstningen i riksdagen var det formella sista steget i den uppgörelse som slöts i november. Genom att medverka i den uppgörelsen har Miljöpartiet lyckats förbättra politiken i förhållande till hur det skulle ha blivit om Miljöpartiet lämnat regeringen i november.

Om dina valmöjligheter står mellan att hjälpa några, samtidigt som det innebär att andra lämnas därhän, eller att två dina händer och gå därifrån därför att inte alla kommer att hjälpas – vilket väljer du? För mig är förstnämnda givet.

En fråga till alla som nu är oerhört kritiska mot den rödgröna regeringen och då i synnerhet Miljöpartiet: Tror ni på fullt allvar att vi skulle få en bättre migrationspolitik om Miljöpartiet lämnar regeringen?

Det finns beslut som är oerhört tuffa att fatta men som efter noga övervägande kan vara helt nödvändig. Nu är det upp till oss som är politiskt engagerade i kommuner, landsting/regioner, nationellt och i EU att göra allt för att det blir bättre förutsättningar för Sverige så att denna migrationspolitik blir en parentes i svensk nutidshistoria. Vi ska göra allt som står i vår makt för att bygga ut kapaciteten i Sveriges mottagande så att de som söker sig bort från krig och tortyr kan finna en framtid i Sverige.

Jag kommer att rösta på Miljöpartiet som är beredda att kämpa hårt för att steg för steg förverkliga ett grönt samhälle men samtidigt är beredda att fatta riktigt tuffa beslut så länge som det långsiktiga fokuset är rätt inställt. Ett parti som är berett att med tungt hjärta fatta tuffa men nödvändiga beslut och utstå kritik än att lämna vidöppet för partier som med entusiasm, glädje och frenetisk iver arbetar för än värre beslut.