Är du på resa i Barcelona så ska du passa på att göra en utflykt till Andorra. Det tar tre timmar med buss att åka från Barcelona till Andorra La Vella, huvudstaden i ett av Europas minsta länder.

 

Praktiskt

DirectBus åker utan några stopp Barcelona-Andorra, såväl från busstationen vid tågstationen Sants i Barcelona som från flygplatsen. Från Sants går bussen till Andorra kl. 06.15, 08.15, 11.45, 13.45, 18.15, 20.45 och 23.45. Tur- och returbiljett kostar €49,50. Du måste visa upp passet både vid inköp av biljetter och när du kommer till gränsstationen. Tänk också på att ha bra försäkring då ditt EU-försäkringskort inte gäller i Andorra (som inte är medlem i EU).

Google Maps: Busstationen i Barcelona

Google Maps: Busstationen i Andorra

 

Andorra

Andorra ligger i bergskedjan Pyrenéerna, på gränsen mellan Frankrike och Spanien. Sedan 1993 fungerar det som en suverän stat men Frankrikes ledare och en spansk biskop är fortfarande formella statschefer. Furstendömet är ett finanscentrum och något av ett skatteparadis. Tullfria varor och fina skidbackar lockar drygt tio miljoner turister om året. Andorra har ett alpint klimat med mycket snö på vintrarna och varma, relativt torra somrar. Mest nederbörd faller under våren. Den torraste månaden är januari. Andorras befolkning består av andorraner, spanjorer, portugiser, fransmän och tillfälliga gästarbetare från Latinamerika och Nordafrika. Katalanska är officiellt språk. Intressant att notera är att medellivslängden i Andorra är högst i världen trots högre konsumtion än bl a Sverige vad gäller såväl alkohol som tobak. Kanske är det bergsluften?  😉

Bilder från 2015 och 2016.

Nu i Andorra. Passkontroll och hundsniff avklarat. #andorra

A photo posted by Charles Pylad (@pylad) on

A photo posted by Charles Pylad (@pylad) on

A photo posted by Charles Pylad (@pylad) on

Skaplig utsikt från ett café 😉

A photo posted by Charles Pylad (@pylad) on

A photo posted by Charles Pylad (@pylad) on

Puh… Varmt i Andorra. Svalare i Barcelona.

A photo posted by Charles Pylad (@pylad) on

En sista rundtur i Andorra la Vella. Nu tillbaka "hem" till Barcelona.

A video posted by Charles Pylad (@pylad) on