Musik från andra länder lär inte spelas särskilt ofta i diktaturen Nordkorea. Världens mest slutna land har inte direkt någon import av musik eller tillåter att den typen av musik spelas i TV eller i filmer.

Till och med i Nordkoreas konstitution definieras det att kultur och musik i Nordkorea ska utgå ifrån socialismen. Musik kan dock i mindre omfattning smugglas in olagligt i landet.

Men ett intressant och udda undantag tycks finnas. I en nordkoreansk film från 1994 om sydkoreanska säkerhetstjänstens kidnappning av sydkoreanske kompositören Isang Yun 1967 i Tyskland plågar de stackars Isang Yun med västerländsk musik – i detta fall exemplifierat med ABBA-låten ”Rock Me” (låten släpptes dock 1975 och inte 1967). Isang Yun hade några år tidigare rest till Nordkorea och den dåvarande diktaturen Sydkorea ville nu åtala honom för förräderi. Efter påtryckningar så släpptes slutligen Isang Yun som reste tillbaka till Tyskland och blev tysk medborgare. Förmodligen är väl ”Rock Me” gruppens mest (och enda) spelade låt i Nordkorea  😉

(spola fram till 5.05)

Även vid gränsen mellan Nordkorea och Sydkorea så har sydkoreanska soldater terroriserat nordkoreanerna med ABBA-musik  😉

Expressen: Sydkoreas nya hot mot Nordkorea – ABBA-musik

 

Mer passande, när det handlar om Nordkorea är väl annars ABBA:s låt ‘The Visitors’ från 1981 som handlar om hur det är att leva i en diktatur.

I hear the door-bell ring and suddenly the panic takes me
The sound so ominously tearing through the silence
I cannot move, I’m standing
Numb and frozen
Among the things I love so dearly
The books, the paintings and the furniture
Help me…

The signal’s sounding once again and someone tries the doorknob
None of my friends would be so stupidly impatient
And they don’t dare to come here
Anymore now
But how I loved our secret meetings
We talked and talked in quiet voices
Smiling…